Contact

Nieuws & Events

Update Fraude Film Festival 5 en 6 oktober

"THE DAY THE UK NATIONAL HEALTHCARE SYSTEM STOPPED"

Tijdens het Fraude Film Festival op 5 en 6 oktober a.s. worden twee volle dagen films en documentaires getoond over fraude, corruptie en de bestrijding daarvan.

DataExpert is partner voor het thema “Kwetsbare Infrastructuren” en hierbij is de passende film: HORIZON: CYBER ATTACK – THE DAY THE NHS STOPPED gekozen.

Deze film neemt de kijker mee naar de ingrijpende gevolgen van een grote cyberattack:

Het was op 12 mei 2017, dat de Britse National Health Service (NHS) te maken kreeg met een grote en ingrijpende cyber attack. BBC Horizon zocht uit hoe die aanval in zijn werk ging en wat er gebeurde in de chaotische periode die volgde op de cyber attack. Onder andere laboratoria, röntgenapparaten en CT-scanners werden besmet met virussen, waardoor niet alleen de gegevens gevaar liepen, maar – veel erger nog – ook de patiënten zelf.

Een vrij nieuwe fraudetechniek is het plaatsen van ransomware, een virus dat de bestanden op computers vergrendelt en er pas weer toegang toe geeft nadat er geld voor is betaald. Soms worden de bestanden niet meer vrijgegeven, wat het maken van een back-up in deze tijden cruciaal maakt.

Ook de NHS kreeg met ransomware te maken, waarbij er niet alleen een betaling werd geëist om de bestanden terug te krijgen, maar ook in het vooruitzicht werd gesteld dat na een paar dagen het te betalen bedrag zou worden verdubbeld. Als er binnen een week nog niks betaald was, dreigden de hackers de gegevens definitief te vernietigen. Er volgden hectische uren, waarin snel beslissingen moesten worden genomen en er gehandeld moest worden.

Deze bijzondere documentaire toont de belangrijkste momenten na de cyberaanval en houdt de kijker tot op het laatste moment in spanning over de afloop. Ongewild gaat men nadenken over de vraag of zoiets in Nederland ook zou kunnen gebeuren en wat dan de gevolgen zouden kunnen zijn…

Een compleet overzicht van de films en het programma vindt u op: http://fraudefilmfestival.nl/home

Waarom steunt DataExpert dit festival:
Het doel van het Fraude Film Festival is de maatschappelijke bewustzijn over fraude te vergroten en inzichten in de bestrijding ervan te veranderen. Het is onze missie hieraan bij te dragen als partner in de strijd tegen misdaad, fraude en (cyber)criminaliteit.