Contact

Nieuws & Events

Cybercrime jaagt bedrijven op kosten

Eén op de vijf bedrijven in Nederland kreeg vorig jaar te maken met een hack of een computervirus. De helft van die bedrijven (met minstens tien medewerkers) zegt daardoor op kosten te zijn gejaagd, concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) na nieuw onderzoek.

Vooral bedrijven uit de financiële en energie sector waren de dupe, blijkt uit de cijfers. Bijna dertig procent kreeg te maken met een digitale aanval van buitenaf. Bij banken en andere financiële instellingen vielen daardoor vaak de ICT-systemen uit - en dat liep in de papieren. Bij energiebedrijven ging het juist vooral om data die vernietigd, verminkt of buitgemaakt werden, aldus het CBS. Naar de hoogte van de gemaakte kosten is niet gevraagd.

De overheid en organisaties in de zogenoemde vitale sectoren (zoals energie, water en transport) werken al samen in het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) in Den Haag. Als een organisatie te maken krijgt met een digitale aanval, dan biedt het NCSC ondersteuning en licht het de rest van de branche in over de aard van de aanval die mogelijk op meer plekken schade kan veroorzaken.

Overigens komen de problemen rond de computersystemen meestal niet van buitenaf. Fouten door het personeel, of storingen in de ICT kwamen bij 43 procent van de organisaties voor. Vooral de zorg kampt daarmee. Bijna de helft van de organisaties uit die branche zegt vorig jaar minstens één keer last te hebben gehad van een storing. Deze ‘cyberincidenten’ zoals het CBS ze noemt, leiden even vaak tot kosten als een aanval van buiten: in ongeveer de helft van de gevallen.

Bron: TROUW