Contact

Panama Papers

Panama Papers

Nuix heeft de technologie aangeleverd die essentieel bleek te zijn bij het Panama Papers onderzoek.

Het grootste lek en internationale onderzoek ooit
Süddeutsche Zeitung heeft anoniem 11.5 miljoen documenten ontvangen, in totaal 2.6 terabytes aan data, waarin in detail staat beschreven hoe het Panamese advocaten kantoor Mossack Fonesca & Co., zijn cliënten heeft geholpen vennootschappen op te zetten in  zogenaamde belastingparadijzen.
Dat is in principe niet illegaal, maar de belastingparadijzen zijn door hun anonimiteit geschikt voor illegale praktijken, zoals het ontduiken van belasting en het afhandelen van omkoping.

Süddeutsche Zeitung en ICIJ (een internationale organisatie voor onderzoeksjournalistiek) gebruikten Nuix software om de data te processen, indexeren en te analyseren. Meer dan 400 journalisten uit 80 landen hebben geholpen met het onderzoek, voordat deze werd gepubliceerd op 4 april 2016.

Hoe NUIX heeft geholpen
De onderzoeker gebruikten Nuix’s Optical Character Recognition (OCR) om de miljoenen gescande documenten gereed te maken om te laten doorzoeken op key-words. Ze hebben  NUIX named entity extraction en andere analyse tools gebruikt om de Mossack Fonesca & Co. cliënten te identificeren en verwijzingen te vinden in de miljoenen documenten.

Nuix heft de software gedoneerd aan de Süddeutsche Zeitung en ICIJ voor dit onderzoek. Een consultant van NUIX heeft ook geadviseerd welke hardware en werkwijze het best gebruikt kan worden. Werknemers van NUIX hebben nooit enige data gezien of verwerkt, dit hebben alleen de journalisten uit het onderzoeksteam gedaan.

De technologie van Nuix was een onontbeerlijk onderdeel van ons werk aan de Panama Papers, onder andere bij de Offshore Leaks en diverse andere onderdelen van ons diepgaand onderzoek,” volgens Gerard Ryle, Directeur van het International Consortium of Investigative Journalists.